Valls-Llobet

Sunday, October 31, 2010

El GOVERN DE CATALUNYA
(Publicat al PUBLICO 8 secció catalana el dia 30 de Octubre del 2010) Aquesta és versio integra.

Un període electoral, hauria de ser sempre un moment de balanç i de revisió de les polítiques públiques endegades pels governs, de descripció dels seus encerts i d’anàlisi de les seves mancances. També hauria de ser un moment de balanç per els grups de l’oposició, que no poden dir només que ells ho faran millor, sinó que haurien de fer propostes sòlides i no demagògiques, argumentant perquè les politiques públiques que proposen son les millors per les necessitats del nostre entorn. El govern de Catalunya, el que ens ha governat durant els quatre últims anys, també ho hauria de fer en el seu conjunt i per la feina feta. Un govern de coalició, que ha volgut ser catalanista i d’esquerres, ha de poder explicar la seva política, en funció dels objectius que s’havia proposat. No per la forma que han adoptat les seves resolucions, sinó per els resultats de la seva política. Potser l’oposició ha guanyat la batalla mediàtica, denominant a una coalició, com tripartida, quan les coalicions en política poden representar molt millor les diversitats reals d’una societat. Però no podem confondre les denominacions amb la realitat.
Si la realitat fos tripartida, el govern de Catalunya no hauria aconseguit desenvolupar en els últims set anys, el nivell d’autogovern més gran que ha tingut Catalunya des de la postguerra, malgrat totes les campanyes anticatalanes que ha desenvolupat el PP a tots els nivells de la societat. Tampoc hauríem aconseguit el grau de cohesió social i d’increment de la despesa social pública, que ens ha acostat mes que mai al promig de despesa social de la UE-15, tal com demostrava el Prof. Vicenç Navarro fa una setmana a aquestes mateixes pàgines. I per descomptat el nivell d’integració social que el model educatiu ha aconseguit amb la major onada migratòria que hem tingut i que ha permès l’acollida de tota la mà d’obra que ha vingut a fer les feines que quasi ningú volia, es un model que sense prohibir cap llengua a aconseguit defensar la diversitat i la riquesa intel·lectual i personal del plurilingüisme. Era difícil tenir a la vegada més autogovern, més cohesió, més integració, i més educació per tothom, i ho hem aconseguit amb el govern que ha treballat per Catalunya.
Només cal comparar el que van fer els que varen governar durant vint-i-tres anys i el que s’ha fet en els set últims. Amb la Llei de Barris i la seva aplicació 141 barris de Catalunya han preparat reformes integrals urbanístiques i socials amb 1.300 milions d’Euros i set convocatòries; tots els consells comarcals ja tenen SIADS (serveis d’informació i atenció a les dones) i han desenvolupat politiques d’integració dels nou vinguts i politiques de sensibilització local. Anys de retard en el desplegament de l’Agencia de Salut Publica de Catalunya, han acabat amb la seva creació i amb una organització eficient que arriba a tot el territori. Amb totes les dificultats econòmiques que comporta la crisi, la aplicació de la llei de dependència, canvia caritat per dret de ciutadania. S’ha impulsat la incorporació de les dones al treball i a la formació d’empreses i s’han disminuït de forma dràstica els accidents laborals. I tot s’ha pogut fer malgrat la crisi i malgrat que fins l’últim anys no varem poder aconseguit un acord de finançament que posi punt i final al desequilibri de les balances fiscals.
A Ciutadans pel Canvi hem constatat el compliment de més del 50% de totes les propostes que varem fer fa mes de vuit anys en els 100 canvis pel Canvi (www.pelcanvi.org/100canvis), i que hem avançat en la qualitat democràtica de les nostres institucions, encara que no tenim Llei electoral catalana, per interessos electoralistes de CiU; que hem avançat en la qualitat dels nostres serveis en cara que falta molt per la lluita contra l’exclusió social i per la abolició de les bosses de pobresa; i hem constatat els avenços en la qualitat del aire, del aigua i dels aliments i la sostenibilitat dels nostres projectes viaris i urbanístics.Ara que tanta gent s’apunta a la paraula canvi, hem de constatar que el govern ha fet un canvi real, i es sobre aquesta realitat que hem de construir el futur.
Crec que molta gent desitja votar als polítics que ens donin garantia de que no tornaran enrere cap de les politiques publiques que hem desenvolupat en els últims anys, i no acaba d’entendre que els mateixos que han fet tanta feina no creguin en la força de la pròpia coalició. Es ben legítim per una opció política que desitgi governar sola. El que no es legítim ni legal es cobrar comissions de l’obra pública per finançar el propi partit, aprofitant-se d’institucions com el Palau, i voler després desqualificar la feina feta pel Govern de Catalunya, sense donar explicacions de les pròpies vergonyes. Seria bo per tothom que aquesta campanya que comença serveixi per explicar-se i per fer balanç. Ens hi juguem el nostre futur i el del govern de Catalunya.

Carme Valls-Llobet
Ciutadana pel Canvi

2 Comments:

Post a Comment

<< Home